Říčanská dobrovolná jednotka získala novou cisternu. Ta doposud sloužila profesionálním kolegům, zasahovala i v Řecku.

Vozový park naší jednotky se rozrostl o nový kus. Jedná se o cisternovou automobilovou stříkačku značky Tatra Terrno, která v předchozích letech sloužila u Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje na stanici Říčany. Ve stejném městě bude sloužit i nadále. Využití najde primárně u technických zásahů a menších požárů.

V rámci oslav 150 let od založení našeho sboru jsme získali do užívání nové zásahové vozidlo CAS 20 na podvozku Tatra Terrno. Jedná se o vozidlo určené primárně na prvotní zásah. Vozidlo sloužilo v Říčanech již dříve. Využívali ho kolegové z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ze stanice v Říčanech.

Výhodou je nižší váha vozidla i délka, díky které je vozidlo vhodné do městského provozu. Cisterna je vyrobena na podvozku R55 z produkce kopřivnické automobilky Tatra. Řidiči ocení automatickou převodovku Allison s hydrodynamickým měničem. Vozidlo je schopno brodit i klidnou vodou do hloubky až 800 milimetrů. V této vodě by mělo zvládnout i 10 minut stát.

Kabina vozu je šestimístná. Nechybí zabudované dýchací přístroje v zadní řadě sedadel a velké množství úložných schrán a boxů pro drobné vybavení. Jedná se například o ruční svítilny, ruční radiostanice, lékárničku, opasky, sekyrky apod. Pro spojení s operačním střediskem slouží radiostanice umístěná nad hlavou velitele družstva.

Vozidlo je osazeno výstražným zvukovým a rozhlasovým zařízením od firmy Holomý. Jedná se o LED diody modré barvy doplněné sirénou se třemi tóny.

Na předním nárazníku nalezneme elektrický lanový naviják s tažnou silou až 50 kN. Nástavba na technické vybavení a nádrž na vodu je vyrobena, již tradičně, z hliníkových profilů, které jsou oplechovány. Ve výbavě vozu nechybí lafetová proudnice umístěna na střeše nástavby nebo vysokotlaké zařízení pro rychlý zásah. Zapomenout nesmíme ani na technické prostředky. Výrobcem nástavby je firma THT Polička. CAS 20 si sebou veze 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla na výrobu hasební pěny. Čerpadlo vozu zvládne z vodu během jedné minuty vyčerpat 2000 litrů vody.

Vozidlo je již ve vlastnictví města Říčany, tedy zřizovatele jednotky. Vozidlo bylo pokřtěno a slavnostně předáno v sobotu 22.6. na oslavách 150 let od založení SDH Říčany.

Aktuálně vozidlo není v provozu, jelikož je třeba provést drobné opravy a dovybavení vozidla věcnými prostředky, dle potřeb jednotky sboru dobrovolných hasičů. Svůj první výjezd pod hlavičkou JSDH Říčany by nová CAS měla absolvovat na přelomu roku.

Autor:

SDÍLEJTE NAŠE ČLÁNKY